logo Atos Czech Republic s.r.o.

Přenosové soustavy s využitím moderních technologií

Primárním úkolem distribučních společností je zajistit bezpečnou a spolehlivou dodávku energií. Moderní technologie se vyvíjejí tak rychle a jejich ceny skoro stejně rychle klesají, že jejich využitelnost je již možná i v masovém nasazení.

Nové technologie zásadně mění požadavky na energetiku a ta na tyto změny může reagovat zase jen moderními technologiemi. Dlouhá léta fungující koncept centralizované výroby a přenosu a distribuce energie se podstatně změnil nástupem obnovitelných zdrojů. Množství decentralizovaných výrobních zdrojů, jako jsou fotovoltaické nebo větrné, ale třeba i malé vodní elektrárny, které jsou připojeny do nižších napěťových úrovní, vyžadují mnohem víc informací o jevech na úrovni nízkého napětí.

Už nestačí jen aktivní řízení přenosové soustavy a vyšších napěťových úrovní v distribučních soustavách, ale musíme se naučit aktivně řídit i úroveň nízkého napětí. Snažit se elektřinu spotřebovávat tam, kde vzniká, a ne ji přenášet zbytečně daleko za cenu technických ztrát a rizik pro stabilitu soustav.

"Je zbytečné, aby na energetických dispečincích dispečeři sledovali aktuální stav milionů odběrných míst a tisíců menších výrobních zdrojů. To za ně musí udělat právě moderní technologie a dispečery informovat jen o nestandardních jevech, které vyžadují lidský zásah," říká Jiří Stich, Head of Telco, Media & Utilities společnosti Atos IT Solutions and Services.

Přínosy využití Smart Grids pro firmy a veřejný sektor

"Odborné studie a zkušenosti ze zahraničních projektů ukazují, že efektivnějším řízením spotřeby, využitím nových možností pro optimalizaci provozování budov a díky informacím, které tyto inteligentní systémy poskytují, lze dosáhnout až 30% úspory nákladů," doplňuje Jiří Stich.

Ještě významnější přínos je zajištění bezpečné dodávky energií. Mnozí odborníci tvrdí, že nezačneme-li zavádět inteligentní prvky do energetických soustav, není otázkou, jestli zažijeme blackout, ale kdy ho zažijeme. Uvědomme si, že žijeme v době elektrické.

Příklady ze zahraničí

Atos se účastní významných projektů, jako například Linky projekt, což je implementace 35 milionů interoperabilních inteligentních elektroměrů v distribuční síti francouzské distribuční společnosti ERDF - největší projekt svého druhu na světě. Nebo Smart Metering projekt pro italskou utilitní společnost A2A, kde Atos dodává multiutilitní řešení zajišťující a zpracovávající odečty elektřiny, plynu, vody a tepla.

Úspěšná je také implementace systému Atos Smart Grid Solution pro odečty a zpracování dat z inteligentního měření ve Východoslovenské energetice Košice. Smart Metering má již oporu ve slovenské legislativě, projekty inteligentních měřících systémů tam jsou již v plném proudu.

Realizace projektů "chytrých měst" - např. Smart City Salzburg, projekt eCARGA v Madridu, který řeší komplexní zajištění elektromobility jako ideálního prostředku městské mobility, Grenoble CityZen a další.

Článek Atos Czech Republic s.r.o. ze dne pátek 27. února 2015

Další články od Atos Czech Republic s.r.o.

Udržitelné digitální pracoviště

Nové technologie v praxi na Atos Hackathonu

Metrika Q-skóre měří a porovnává výkon kvantových systémů

Iniciativa Atos OneCloud umožní zrychlit migraci do cloudu

Moderní robotizace procesů je vhodná pro firmy všech oborů

Software myQLM zdarma pro kvantové programování na osobním počítači

Cloudové úložiště GAIA-X bude chránit evropská data

NATO a Atos společně pro kybernetickou bezpečnost

Satelitní monitorovací a geolokačních systém Atos SkyMon ILS VSAT

Je GDPR nějaká bublina nebo další nesmyslné nařízení z dílny EU?

Chytrá města jsou příležitostí pro inteligentní energetické sítě

Bezpečnostní modul TrustWay Proteccio má bezpečnostní prověrku NATO

Atos na Dnech NATO v Ostravě

Portál proti nelegálnímu obchodu v oblasti tabákových výrobků

Jednotný digitální trh - hrozba nebo příležitost?

Rio 2016 bylo skutečně první digitální olympiádou

Ceny Josepha Fouriera 2016 byly uděleny

Rio bude v cloudu

Cena Josepha Fouriera za počítačové vědy 2016

Chytré veřejné osvětlení spojuje město s internetem věcí

Prostor pro nástup budoucích kyberútoků se exponenciálně zvětšuje

Inteligentní energetické sítě

Elektromobily patří do města

Digitální škola je atraktivní pro žáky i učitele

Evropská energetická unie je šancí pro českou energetiku

Přenosové soustavy s využitím moderních technologií

Tvorba a poskytování vzdělávacího obsahu je prioritou Atosu v Čechách

Nabídka zaměstnání