logo SOITRON s.r.o.

Interaktivní webináře pomáhají s online výukou na školách

Kvůli přerušené výuce v českých a slovenských školách řeší pedagogové nelehký úkol - jak při online hodinách využívat moderní technologie. Pedagogům s tím pomáhá i společnost SOITRON prostřednictvím online webinářů, které jsou realizovány výhradně pro učitele, ředitele nebo správce sítě.

"Webináře jsou bezesporu něčím, co lidé začali vnímat jako pomoc. Možná přichází doba kombinovaného vzdělávání, kdy se právě tato forma stane už na základních školách zcela běžnou. Již delší dobu nabízíme vzdělávacím institucím školení, která jsou automaticky doplňována právě webináři, sloužícími k opakování látky. Kvůli zájmů pedagogů bylo nutné navýšit kapacitu webinářů s pomocí nové technologie Boradcast. Nyní se jich může společně zúčastnit až 10000 účastníků," říká Jiří Chytil, konzultant pro vzdělávání společnosti SOITRON v ČR.

Interaktivních webinářů společnosti SOITRON se zúčastnilo již přes 1500 pedagogů. Celkem se jich v českých a slovenských školách z různých krajů od poloviny března 2020 uskutečnily už dvě desítky a zájem stále stoupá.

Učitelé i žáci dostávají v rámci webinářů řadu užitečných rad, jak používat nástroje Microsoft Office 365 pro školy, včetně desktopové a mobilní aplikace Microsoft Teams.

Online nástroj pro výuku na gymnáziu v rekordním čase

Společnost SOITRON se v této složité době snaží pomáhat nejen jednotlivým pedagogům, ale i školám a prezentované výhody online výuky dokáže velmi rychle uvést do praxe.

Příkladem je Gymnázium Kysucké Nové Mesto na Slovensku, kde nasazení Microsoft Office 365 proběhlo v extrémně krátkém čase.

Škola připravila podklady - seznam učitelů i studentů a odborníci SOITRONu následně vytvořili prostředí MS Office 365, ověřili a přidali doménu a následně nastavili profily žáků.

Díky skvěle připraveným podkladům a dobré spolupráci s paní ředitelkou bylo během víkendu za dvě hodiny vše nastaveno a žáci tak v novém týdnu začali používat své online účty.

Výuková počítačová hra Minecraft

SOITRON učitelům připomíná, že pro studenty je do konce června 2020 k dispozici i interaktivní výuková počítačová hra Minecraft: Education Edition, která je modifikací úspěšné celosvětově známé hry Minecraft.

"Více než tři roky učím v Minecraftu. Nejprve jsme v něm postavili model vlastní školy. Super projekt na půl roku, kde se toho děti naučily možná více než při předchozím způsobu výuky. No a teď ho mám v osnovách. Půl roku se v něm učíme programovat. Využívá modelování ve 3D, čímž trénujeme prostorovou představivost. Jelikož se jedná o simulaci reálného světa, můžeme řešit skutečné problémy. Zvládnete to i vy. Podporu vám mohou poskytnout vzdělávací centra Microsoftu, které jsou roztroušeny po celé republice či společnosti jako je SOITRON, které vám pomohou s kompletním řešením. Vy už jen učte a užívejte si to," doplňuje Miroslav Kotlas, zkušený učitel informatiky z gymnázia v Českých Budějovicích.

Zadání testu za pár minut

Učitelé si velmi chválí webinář zaměřený na tvorbu písemných prací prostřednictvím nástroje Microsoft Forms. Umožňuje během pár minut vytvářet například testy z matematiky a snadno je sdílet se studenty. Součástí každého webináře je i seznámení se s funkcionalitou aplikace OneNote, určené k zapisování a předávání učební látky na dálku.

Populární jsou i webináře zaměřené na komunikaci prostřednictví Microsoft Teams.

"Hlavní výhoda používání Microsoft Teams ve vyučování spočívá v tom, že mezi sebou studenti ihned komunikují. Okamžitě se mohou na cokoliv ptát, a z mé zkušenosti jsou mnohem aktivnější než ve třídách. Záznam vyučovací hodiny se navíc nahrává, takže se k němu mohou kdykoliv vrátit a v klidu si probíranou látku prostudovat. Jedním z velkých bonusů webinářů je právě vznik komunity pedagogů, kteří chtějí od společnosti SOITRON i nadále pomáhat a radit," říká Tomáš Milička, učitel informatiky a matematiky na GPOA Znojmo.

Článek SOITRON s.r.o. ze dne úterý 5. května 2020

Další články od SOITRON s.r.o.