logo AUDIOPRO s.r.o.

Jedinečný průvodcovský systém postavený na technologii Biamp

Nový multifunkční objekt Solis A společnosti SONNENTOR - český výrobce bioproduktů v oblasti bylin, čajů a koření, se pyšní unikátním ozvučením a průvodcovským systémem pro interaktivní zážitkový exkurzní okruh. Jeho návštěvníci tak mohou nahlédnout do procesu výroby a pěstění a dozvědět se mnohé o ekologickém zemědělství.

Zážitková hala společnosti SONNENTOR, jejíž návrh vzešel od studií eccara a A77 Architekti, přímo navazuje na stávající areál v jihomoravských Čejkovicích. Zahrnuje zpracování bylin, výrobu porcovaných a sypaných čajů, moderní sklady i administrativní zázemí.

Výrobní a zpracovatelské části jsou navíc doplněny o interaktivní zážitkový exkurzní okruh s interiérovými prvky, za jejichž realizací stojí architektonické studio Vrtiška & Žák. Návštěvníci mohou nahlédnout do procesu výroby a pěstění a dozvědět se mnohé o ekologickém zemědělství.

Do prostoru plného unikátních a inovativních technologií otiskla své know-how a zkušenosti také společnost AUDIOPRO, která se kromě profesionálních zvukových, videokonferenčních a vojenských technologií specializuje rovněž na návrhy a instalace komplexních audiovizuálních systémů.

Zvukový systém Biamp Systems

Tým AUDIOPRO při realizaci zvukového systému vsadil na technologii značky Biamp Systems. Základem tohoto konkrétního řešení je modulární síťový digitální server Tesira SERVER-IO, který s pomocí výkonného DSP procesoru a v kombinaci se zesilovači Tesira XEL 1200.1 zajišťuje veškeré zpracování a vedení audio signálu v celém objektu.

"Na platformě Tesira, a především pak na přenosovém standardu AVB, jsme v minulosti postavili desítky úspěšných audiovizuálních instalací od konferenčních sálů až po výslechové místnosti. Obrovskou devizou AVB systémů Biamp je kromě centrální povahy plošného ozvučení jeho flexibilita, snadná údržba, a především škálovatelnost a interoperabilita, respektive možnost snadného rozšíření o další nové technologie a funkce. Systém je již nyní připraven na případná budoucí rozšíření," říká Michal Černý, Key Account Manager společnosti AUDIOPRO.

V případě projektu Solis A je zvuk v rámci jedné AVB sítě distribuován celkem do čtyřiadvaceti párů nástěnných profesionálních dvoupásmových reprosoustav Electro-Voice Evid 4.2T. Ty jsou citlivě a nenápadně instalovány přímo ve výrobní hale, kam lze v případě potřeby přes mikrofon vyvolávat evakuační či jiná hlášení, a především pak v tunelu, který je zavěšen nad výrobními prostory a nachází se v něm podmanivá návštěvnická trasa.

Trasa je zamýšlena jako exkurze do výroby biočajů a biokoření a návštěvníky seznamuje s cestou bylinky až do šálku čaje. Tunel je navržen s průhledy přímo do výroby a úchvatnými interiérovými prvky, jako jsou např. hliněné stěny s vlisovanými bylinami, anebo stropy z trhaných papírových pytlů či zavěšených čajových sáčků.

Průvodci komentovaných prohlídek mají k dispozici tři sady bezdrátových systémů Electro-Voice RE3 s ručními i náhlavními mikrofony DPA 6066, jejichž zvuk je distribuován do reproduktorů. Dosah bezdrátových mikrofonů je napříč jednotlivými zónami průvodcovské trasy spolehlivě posilován deseti aktivními směrovými anténami Electro-Voice RE3-ACC.

Bezdrátové technologie Realtime Networks

"Vedle samotného ozvučení prohlídek bylo naším úkolem přizpůsobit systém tak, aby dokázal odbavovat hned několik skupin návštěvníků najednou. V projektu SONNENTOR jsme k tomuto účelu využili bezdrátové technologie na sledování objektů (RTLS) Real Time Locating System společnosti Realtime Networks, který se nejčastěji používá na sledování pohybu klíčů nebo lidí v budovách. Systém RTLS se skládá z miniaturního vysílače, který má člověk či objekt u sebe, z mnoha po budově rozmístěných senzorů, které signály z osobních vysílačů přijímají a softwaru, který tyto informace zpracovává a trianguluje z nich konkrétní pozici. My jsme tento systém využili ke sledování pozice bezdrátového mikrofonu průvodce a řídíme jím přepínaní signálu z mikrofonu v DSP matici do příslušných zón ozvučení. Informaci o pozici využíváme rovněž ke spouštění zvukových efektů v reálném čase podle polohy příslušné turistické skupiny, nebo přiložením vysílače do bezprostřední blízkosti zabudovaného čidla," říká Ondřej Pavelka, systémový specialista společnosti AUDIOPRO, který toto unikátní řešení pro sledování řečníků navrhnul.

Díky této kombinaci technologií může průvodcovskou trasou procházet současně několik turistických skupin. Zvuk z bezdrátového mikrofonu průvodce je totiž reprodukován pouze v zóně, kde se skupina právě nachází. Mezi jednotlivými prohlídkami je vždy udržována jedna volná zóna s podkresovou hudbou.

V případě, že jde prohlídka bez průvodce, o automatizované řízení podkresových zvuků a přednahraného mluveného slova se stará systém Show Cue, který je primárně určen pro řízení divadelních scén, k ovládání světel, zvukových smyček apod.

Projektory Epson

Součástí exkurze jsou také dvě projekce, jejichž prostřednictvím firma SONNENTOR představuje své pěstitele. Tuto prezentaci návštěvníkům po trase zprostředkovávají signage projektory Epson pro velmi krátkou projekční vzdálenost, s jejichž pomocí jsou ve vybraných zónách přes digitální řešení Ki-Wi Signage promítány filmy o pěstitelích a zahraničních partnerech firmy SONNENTOR.

Softwarové řešení firmy Ki-Wi dodala společnost AUDIOPRO také pro interaktivní maketu stroje, kterou vyrobila firma Koncept 6, a skrze kterou se mohou návštěvníci seznámit s různými fázemi zpracování bylin. Tato maketa je vybavena třemi 43palcovými 4K displeji (umístěnými na výšku) a IO modulem s tlačítky, lidé si mohou během prohlídky pouštět animace, které vyobrazují, jak se bylinky řežou, třídí (na příliš velké, optimální a bylinkový prach), mísí a připravují na balení.

Z technického hlediska se jedná o jeden velice výkonný mini počítač Intel NUC (s výstupem na uvedenou trojici displejů), na kterém běží Ki-Wi klient pro operační systém Windows. Hlavní výhodou tohoto řešení je správa obsahu přes cloud. Tým AUDIOPRO společně s Ki-Wi nastavil šablony a dodaný superpočítač se v aplikaci tváří jako 3 zařízení, kam si klient může snadno nahrát jiný multimediální obsah.

Mezinárodní ocenění Green Globes

O tom, že se jedná o nebývalý projekt, svědčí i v ČR vzácné mezinárodní ocenění Green Globes za ekologicky a energeticky udržitelnou stavbu. SONNENTOR ve spolupráci se společnostmi Winning Group a.s a RTC Czech s.r.o. dokázala naplnit náročné podmínky certifikace udržitelného provozu.

Projekt Solis A tak pracuje s chytrým systémem správy budov, vlastní fotovoltaickou elektrárnou či s vytápěním, chlazením a ohřevem vody za pomocí tepelných čerpadel, které získávají energii z třiceti hlubinných geotermálních vrtů.

Obraz celistvého ekologického provedení dokreslují prvky, jako např. dřevovláknité izolace a fasády, retenční nádrže, termosolární úly či parkovací plochy z materiálu, který umožňuje vsakování vody do půdy.

SONNENTOR využívá také unikátní dopravníkový systém, technologie omezení prašnosti při zpracování bylin a jímání bylinného prachu, který výrobce sám lisuje do pelet k vytápění.

Článek AUDIOPRO s.r.o. ze dne středa 14. června 2023

Další články od AUDIOPRO s.r.o.

Technologie přepisu řeči Cabolo s podporou AI

Profesionální dvoupásmová bateriová reprosoustava Electro-Voice EVERSE 12

Společné řešení satelitního internetu Peplink a Starlink v nabídce AUDIOPRO

Konferenční technika Biamp Parlé s certifikací pro Microsoft Teams

Pracovní schůzky s podporou umělé inteligence

Dokonalá projekce v nezatemněné místnosti

Profesionální kamery Avonic pro videokonference, vzdělávání a zdravotnictví

Moderní technologie přinášejí seniorům kontakty, zábavu i možnosti pro další vzdělávání

Levné komponenty mohou zkazit jednání videokonference

Ovládání videokonference pomáhá v uplatnění na trhu práce

Moderní kanceláře mají dnes mnoho podob

Univerzální konferenční soundbar Biamp Parlé pro videokonference

Vokkero - bezdrátový komunikační systém do hlučného prostředí

Kanceláře a pracoviště jsou stále více home office friendly

Akustický design pomáhá zajistit klid na práci a bezpečí citlivých informací

Formy pracovní spolupráce se rychle mění s podporou nových technologií

Jedinečný průvodcovský systém postavený na technologii Biamp

Flexibilní projekční plátna Screen Innovations

Moderní udržitelné technologie vládnou kancelářím budoucnosti

Chytrá řešení pro zastínění prostor v interiéru

Jaká je budoucnost sdílených kanceláří

Nezávislý zdroj energie s palivovými články SFC Energy Efoy

Zabudované reproduktory do interiéru jako zdroj kvalitního zvuku

Digitální technologie posouvají moderní medicínu

Flexibilní projekční plochy Screen Innovations pro domácnosti i firmy

Videokonference v advokacii a právních službách

Firemní výzvy roku 2023

Umět používat videokonference je dnes již nutnou dovedností zaměstnanců

Týmová spolupráce s podporou BYOM Mersive

Firmy přizpůsobují své zasedačky a investují do kvalitní komunikační techniky

Komunikátory Vokkero Guardian Show

Podpora flexibilní formy práce a sdílení pracovního místa se stává trendem pro moderní kancelář

Bezdrátový prezentační systém Modena

Obrazové a zvukové komunikační technologie Biamp Systems

Interaktivní komunikace s chytrým systémem Kaptivo

Chytré technologie pro zasedačky vybírejte pečlivě

Úsporné videokonference zatlačují služební cesty

Zajištění kompatibility aplikací pro videokonference je prevencí před technickými problémy

Snadné propojení vzdálených účastníků schůzky s podporou chytrých technologií

Komplexní podpora videokonferenčních služeb pro hybridní způsob práce

Návrat do kanceláří mění trendy v uspořádání a vybavení pracovních prostor

Nové technologie mění pracovní prostředí i formy komunikace a spolupráce

Technický nábytek Room Dimensions Ibérica

Nové koncepty pojetí prostor pro hybridní spolupráci a online jednání

IT vybavení zbrkle nakoupené v době covidu často nevyhovuje dnešním požadavkům

Mobilní projekční plochy Screen Innovations

Snadné připojení k libovolné webové videokonferenci

Trendy určující podobu současných kanceláří

Vybavení pro firemní zasedačku budoucnosti

Maskování zvuku v ordinacích a čekárnách chrání citlivá data pacientů