logo AIMTEC a.s.

Komplexní digitalizační projekty a cloud jsou hlavním zdrojem růstu AIMTEC

Plzeňská poradensko-technologické společnost AIMTEC dosáhla v roce 2019 zvýšení obratu o 15%. Hlavní podíl na tomto úspěchu má růst poptávky v oblastech digitalizace, automatizace logistických procesů a cloudových služeb, pro které byla v dubnu 2019 spuštěna i nová vlastní platformu aimtec.cloud.

"Růst obratu i zisku v loňském roce pozitivně ovlivnilo hned několik faktorů - především šlo o komplexní automatizační projekty, tedy o integraci softwarových i hardwarových technologií. Zároveň jsme zvýšili podíl korporátních projektů, kdy naše řešení nasazujeme do více poboček stejné firmy po celém světě a pomáháme zákazníkům standardizovat jejich procesy. Vidíme také narůstající trend cloudových služeb. V nadcházejícím roce se i nadále chceme věnovat komplexním projektům digitalizace procesů a integrace systémů a technologií. Věříme totiž, že investice do digitalizace je ve výrobních a logistických firmách jednou z možností, jak získat a udržet konkurenceschopnost, ale také jak snížit závislost na ekonomických cyklech," komentuje předběžné výsledky společnosti Roman Žák, předseda představenstva.

Pro cloudové služby AIMTEC spustil v dubnu 2019 novou platformu aimtec.cloud pro automotive systémy ve výrobě a logistice, společnost také úspěšně realizovala první projekt nasazení SAP S4/HANA u zákazníka.

Zisk před zdaněním činil podle předběžných výsledků 31 mil. Kč. AIMTEC tak potvrzuje trend posledních osmi let, kdy roste v průměru o 16% ročně.

Nové trhy i obory

Aimtec se vyznačuje svou specializací na automobilový průmysl, který pro něho zůstává i nadále klíčovým. Loni společnost dokončila například projekt pro zákazníka Alfmeier Präzision v USA a Mexiku, tím se řešení od AIMTECu stará o skladovou logistiku ve všech pobočkách této německé společnosti.

Německo je ostatně trh, na který se Aimtec soustředí. V roce 2019 zintenzivnil své tamější aktivity a plánuje v nich pokračovat i letos, což dokládají pokračující projekty pro společnosti BOS, Eissmann Group Automotive, Fehrer Automotive a další.

Německý trh je pro AIMTEC velmi důležitý a společnost zde chce i nadále zúročovat zkušenosti z automobilového průmyslu. Své aktivity cílí především na střední firmy, kterým pomáháme s digitalizací a automatizací výroby a logistiky.

Stále více se ale objevují společnosti z dalších oborů, kterým AIMTEC pomáhá s digitální transformací. Využívá přitom zkušenosti a know-how z automobilového průmyslu, například při zajišťování zpětné sledovatelnosti parametrů výroby a použitých materiálů.

Společnost ta získala zákazníky z leteckého průmyslu, výroby zdravotnických technologií nebo obalových materiálů a v roce 2020 očekává pokračující trend pronikání Průmyslu 4.0 do dalších segmentů. Podle AIMTECu dokáže digitalizace společnostem zásadně zvýšit konkurenceschopnost.

Nové technologie i kanceláře

Rok 2019 byl pro AIMTEC také ve znamení nových technologií. V rámci platformy #AimtecLab, ve které zkoumá nejnovější trendy, se společnost věnovala rozšířené a virtuální realitě, Location Based Services nebo strojovému učení.

Se svým projektem kontroly kvality pomocí rozšířené reality AIMTEC vyhrál soutěž Impuls Logistika. Novým trendům se věnuje také na speciálním obsahovém portálu AIMagazine, který byl spuštěn v červenci 2019.

Na přelomu roku čekalo AIMTEC stěhování - nové sídlo reflektuje nejen image moderní technologické firmy s celosvětovou působností, ale umožňuje také lepší spolupráci na komplexních digitalizačních projektech po celém světě.

I přes rozšiřující se působnost však chce společnost růst organicky a zachovat díky tomu kvalitu dodávky, sdílet interní know-how a udržet firemní kulturu.

O zákazníky se z Plzně stále stará zhruba 200 zaměstnanců. Kontinuita trvá i v CSR aktivitách, kde AIMTEC dlouhodobě podporuje například Alzheimer nadační fond, Roman Kreuziger cycling academy nebo Lékařskou fakultu v Plzni Univerzity Karlovy.

Článek AIMTEC a.s. ze dne středa 19. února 2020

Další články od AIMTEC a.s.