logo AIMTEC a.s.

Logistika a skladování - problémy a trendy v roce 2020

Výzkumná studie Trendy v české logistice, kterou realizoval spolek SKLAD ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos, detailně mapuje témata aktuálně formující trh logistiky v České republice. Zapojilo se do ní 123 manažerů logistiky z maloobchodních a velkoobchodních firem, z oblasti e-commerce, automotive a výroby.

Jednotlivé firmy spolku SKLAD se specializují na obory, které úzce souvisejí s výrobními a logistickými halami. Tato nezávislá iniciativa pro poskytování komplexních služeb v industriálním segmentu vznikla v roce 2014. Členové působí na trhu dohromady už sto let.

"Koordinovat více dodavatelů na projektu je mnohdy velmi náročné - s námi tato starost odpadá. Jsme partnerem, který zastřeší celý proces výběru haly, nastavování procesů a všech navazujících oblastí. Naše služby jsou postaveny na úzké spolupráci, efektivním jednání a realizaci stanovených cílů bez zbytečných komplikací. Přinášíme aktuální a praktické informace ze světa interní logistiky, i proto jsme se spolupodíleli na tomto výzkumu," vysvětluje hlavní přínos spolku Petra Troblová, Výkonná manažerka SKLAD (Spolku Kompetentních Logistiků a Dodavatelů).

Členové spolku SKLAD:

V rámci dotazníkového šetření i během hloubkových rozhovorů se experti podělili o postřehy týkající se současných a plánovaných investic, budoucích strategií i dopadů pandemie covid-19. Výzkum se uskutečnil v době od března do července 2020.

Z výzkumu vyplývá, že firmy aktuálně řeší především téma bezpečnosti práce. Do této sféry plánuje během následujícího roku investovat až 73% respondentů, 71% dotázaných zajímá v nejbližší době také analýza skladu a jeho optimalizace.

Novými technologiemi, kterými jsou mobilní tiskárny nebo ruční skenery, vybavuje pracovníky už 70% firem. Do budoucna uvažují o lokačních technologiích nebo ovládání pomocí hlasu.

Aktuální dopady pandemie COVID-19 se pak velmi liší v závislosti na vybraném odvětví. U některých společností pandemie způsobila až 80% propad výroby.

Studie ukázala, že svět logistiky uvažuje spíše střízlivě. V dohledné době nás automatizované sklady a drony doručující zboží zatím nečekají. S nástupem Průmyslu 4.0 je ale inovace nutnost a investice do ní se musí firmě vrátit zpět v krátkém horizontu několika málo let.

"V budoucnu bude nastoupený trend pokračovat a automatizace a technologie budou hrát stále větší úlohu. Je jisté, že logistika se neustále zrychluje, a proto bude zapotřebí také kvalitní personál schopný reagovat a přizpůsobit se," dodává k projektu Barbara Hrabalová, vedoucí divize Ipsos Actify ve společnosti Ipsos.

Článek AIMTEC a.s. ze dne úterý 13. října 2020

Další články od AIMTEC a.s.

Digitální transformace dodavatelských řetězců

Pavel Boháč - nový CEO společnosti AIMTEC

První místo pro digitalizační platformu Aimtec DCIx v soutěži Factory Innovation Award 2024

Aimtec DCIx řídí robotický skladovací systém AutoStore v logistickém centru MALFINI

Logistika a skladování - problémy a trendy v roce 2020

Přechod na novou generaci SAP ERP s podporou Sappy4x4

Digitalizace firemních procesů se vzdálenou dodávkou aplikací

AimtecHackathon 2020 - zrušení akce

Konference TAL 2020: Digitalizace jedině s lidmi a pro lidi

Komplexní digitalizační projekty a cloud jsou hlavním zdrojem růstu AIMTEC

Souboje hackerů a technologické novinky na AimtecHackathonu 2020

AIMTEC v Hamburk Business Center Plzeň

Digitalizace atomobilové logistiky v moderní výrobě

Jan Kratochvil - nový vedoucí divize SAP společnosti AIMTEC

Rozšířená realita pomáhá při kontrole kvality

aimtec.cloud pro automotive systémy ve výrobě a logistice

Rekordní účast týmů i technologií na #AimtecHackathonu 2019

IT víkend v Plzni představí roboty a IoT technologie

AIMTEC je součástí inovační sítě Bayern Innovativ - zřizovatele bavorského Cluster Automotive

Oddělení vývoje AIMTEC mění strukturu a vedení

Nové standardy v EDI komunikaci koncernu Volkswagen

Cloudové nástroje pro automotive dodavatele

Jednotný systém plánování výroby plastových dílu pro automobilový průmysl

Efektivní řízení logistiky pomocí WMS

EDI komunikace pro koncern Volkswagen