logo KASPERSKY LAB CZECH REPUBLIC

Lepší zabezpečení kyberbezpečnosti je pro zdravotnická zařízení velkou výzvou

Společnost Kaspersky provedla průzkum mezi osobami s rozhodovacími pravomocemi ve zdravotnictví, aby zjistila, jak probíhá digitální transformace tohoto odvětví a které problémy by se podle nich měly vyřešit, aby měl každý člověk přístup k dostupné, rychlé a kvalitní péči.

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Kaspersky pandemie Covid-19 výrazně napomohla rozšíření telemedicínských služeb. Jak vyplynulo z odpovědí 389 poskytovatelů zdravotní péče z 36 zemí, telemedicínu zavedlo už 91% zdravotnických organizací, přičemž 44% ji začalo využívat po nástupu pandemie.

Mimořádná situace ve zdravotnictví v letech 2019 až 2020 změnila pohled lidí na toto odvětví. Zdravotnické organizace se přizpůsobily novým podmínkám a 56% zdravotnických zařízení aktuálně plánuje, že zvýší své investice do telemedicíny a řešení virtuální péče.

Zároveň se ale 52% respondentů setkalo s případy, kdy pacienti odmítli dálkovou diagnostiku a péči kvůli obavám o bezpečnost svých osobních dat.

"Důvěra byla pro zdravotnictví vždy velmi důležitá. Ale dnes, kdy se stále víc zdravotnických organizací spoléhá při podpoře svých služeb na technologie a digitální nabídky, chtějí mít pacienti také jistotu ohledně ochrany svých zdravotních údajů. To znamená, že úroveň důvěry v tomto odvětví je neoddělitelně spjata se schopností poskytovatele zajistit bezpečnost citlivých informací, které shromažďuje, sdílí a uchovává. Vzhledem k rychlému vývoji a komplexnosti, kvůli nimž je toto odvětví stále lukrativnější pro útočníky, nastal čas, aby zdravotnická zařízení učinila z kybernetické bezpečnosti svoji prioritu. Měla by zhodnotit současnou úroveň své ochrany a neprodleně zavést vhodná řešení a nástroje. Tímto způsobem připraví pacientům lepší služby, kde vzdálenost ani rizika kybernetické bezpečnosti nebudou překážkou a kde se každému dostane kvalitní lékařské pomoci," říká Evgeniya Naumova, výkonná viceprezidentka pro korporátní obchod společnosti Kaspersky.

Pacienti vítají možnost vyšetření na dálku

Podle průzkumu se 71% respondentů z celého světa domnívá, že telemedicínské služby přinesou zdravotnímu sektoru v příštích pěti letech největší přidanou hodnotu. Odborníci upozorňují, že telemedicína je v mnoha ohledech praktická a výhodná - jejími přednostmi jsou například okamžitý přístup k datům a péči, menší přenos nemocí mezi pacienty a zdravotníky nebo možnost rychlejší pomoci většímu počtu lidí za kratší dobu.

Tento pozitivní přínos souzní s reálnou lékařskou praxí. Téměř polovina organizací (42%) se shoduje, že většina jejich pacientů má větší zájem o vyšetření na dálku než osobně, protože je to pro ně pohodlnější. Další atraktivní vlastností telemedicíny je, že moderní technologie šetří čas, námahu i peníze a umožňují konzultace se zkušenějšími specialisty.

Tyto výhody vedly k tomu, že o telemedicínské služby je mezi pacienty všech věkových skupin stále větší zájem. Navzdory stereotypům, že starší lidé mají menší sklon důvěřovat moderním technologiím, jen 51% poskytovatelů uvádí, že většina jejich pacientů využívajících péči na dálku je mladší 50 let.

Nejčastější poskytovanou službou je synchronní telemedicína (51%) zahrnující komunikaci s pacienty v reálném čase, např. prostřednictvím videohovoru nebo chatu.

Druhou nejvyužívanější službou je vzdálené monitorování pacientů prostřednictvím nositelných zařízení (41%), za níž následuje technologie asynchronní telemedicíny (39%), která shromažďuje a ukládá údaje pacientů na zabezpečené cloudové platformě k dalšímu využití ošetřujícím odborníkem.

Lepší zajištění soukromí pro pacienty

Přesto se 74% respondentů setkalo s případy, kdy pacienti odmítli videohovor se zdravotnickým personálem, přičemž 52% respondentů uvedlo, že lidé odmítli telemedicínské služby z důvodu ochrany soukromí nebo obav o svá data.

Mezi další uváděné důvody patřily obecný nedostatek důvěry k telemedicíně (33%), neochota komunikovat přes video (32%) a absence potřebného vybavení (30%).

O zajištění soukromí však nemají strach pouze pacienti - 81% poskytovatelů zdravotní péče uvádí, že lékaři v jejich organizaci vyjádřili obavy o ochranu údajů pacientů při diagnostice a péči na dálku, a pouze 36% respondentů je přesvědčeno, že jejich organizace má potřebná bezpečnostní opatření.

Průzkum potvrzuje, že bezpečnost telemedicíny je problémem jak pro poskytovatele, tak pro uživatele. Utajení citlivých údajů pacientů by mělo být pro každou organizaci na prvním místě.

Cenná data na zastaralých počítačích

O zajištění soukromí však nemají strach pouze pacienti - 81% poskytovatelů zdravotní péče uvádí, že lékaři v jejich organizaci vyjádřili obavy o ochranu údajů pacientů při diagnostice a péči na dálku, a pouze 36% respondentů je přesvědčeno, že jejich organizace má potřebná bezpečnostní opatření.

Výzkum naopak odhalil, že třetina organizací (32%) v minulosti zažila nějaký kyberútok, konkrétně 33% z nich unikla data, 32% zaznamenalo DDoS útoky s cílem přetížit systém a 32% organizací čelilo ransomwaru, tedy zablokování dat za účelem získání výkupného.

Tyto útoky můžou souviset i s tím, že část zdravotnických zařízení používá zastaralá zařízení, včetně neaktuálního softwaru. Na počítačích se zastaralým operačním systémem pracuje dokonce většina zdravotníků (74%).

Pouze 22% zdravotnických zařízení napříč všemi sledovanými zeměmi má u veškerého lékařského vybavení aktualizovaný software. Ten se stává bezpečnostní slabinou a vstupním bodem kyberútočníků do organizace.

Doporučení Kaspersky pro zavedení vysoké úrovně kybernetické bezpečnosti:

Článek KASPERSKY LAB CZECH REPUBLIC ze dne středa 1. prosince 2021

Další články od KASPERSKY LAB CZECH REPUBLIC

Masivní kybernetické útoky na ukrajinskou infrastrukturu

Mobilní hrozby v roce 2021

Bezpečná bezdrátová aktualizace řídících jednotek chytrých automobilů

Rekordní nárůst DDos útoků

Spam a phishing v roce 2021

Valentýn 2022 ve znamení nárůstu podvodných aktivit

Evropské firmy často podceňují investice do IT bezpečnosti

Kyberbezpečnostní hra [Dis]connected

Hrdiny sci-fi filmu Moonfall chrání bezpečnostní systémy Kaspersky

Log4Shell zranitelnost představuje novou éru kybernetických útoků

Blokování škodlivého obsahu a phishingových domén

Rizika kontroverzních příspěvků na sociálních sítích

Bezpečnostní hrozba BlueNoroff vykrádá účty finančních startupů

Ochrana digitální identity v prostředí metasvěta

Rekordní záchyt nových typů škodlivých souborů

Jak nastavit ochranu soukromí u různých internetových služeb a platforem

Škodlivý doplněk krade přihlašovací údaje uživatelů Microsoft Exchange Serveru

Nebezpečná zranitelnost v rozšířené knihově nástrojů pro Java aplikace

Nové strategie ransomware útočníků

Zásady kybernetické bezpečnosti pro bionická zařízení

Firmy často tají informace o úniku osobních údajů zaměstnanců

Lepší zabezpečení kyberbezpečnosti je pro zdravotnická zařízení velkou výzvou

Prognózy finančních hrozeb roku 2022

Slevové akce typu Black Friday lákají k podvodům při online platbách

Jak se lidé a firmy dokázali přizpůsobit podmínkám práce na home office

Nahlédněte do zákulisí etických hackerů a kybernetických profesionálů

Špatná legislativa brzdí vyšetřování kybernetické kriminality

Kyberzločinci intenzivně využívají streamované pořady a seriály jako návnadu

Aktualizace Kaspersky VPN Secure Connection

Počet pokročilých DDoS útoků roste

Pozor na scam a phishing ve falešných kampaních podvodníků

Kyberzločin zneužívá popularitu Hry na oliheň

Skupina Lazarus vyvíjí prostředky pro útok na dodavatelské řetězce

Simulační hra o kyberbezpečnosti pro diplomaty a úředníky

Bezpečná online práce zaměstnanců s využitím VPN

Bankovní trojan Trickbot se překotně vyvíjí

Nový zero-day exploit MysterySnail napadá servery s Microsoft Windows

Sdílení dat s dodavateli představuje riziko kybernetického útoku

Absolutní ochrana před ransomware

Nový backdoor Tomiris se podezřele podobá malwaru Sunshuttle

Spyware FinFisher se snaží obcházet bezpečnostních řešení

Trojan BloodyStealer ohrožuje on-line herní platformy

Cybersecurity platforma pomáhá v rozvoji nových produktů a služeb

Sociální sítě během epidemie často nahrazují skutečné vztahy

Kaspersky Smart Home Security pro ochranu IoT zařízení chytrých domácností

Kaspersky Security Day

Pravidelné aktualizace a silná hesla snižují rizika kybernetického napadení firem

SAS 2021 - Summit bezpečnostních analytiků

Microsoft Exchange Server čelí nárůstu kybernetických útoků

Bezpečnostní řešení Kaspersky spolehlivě chrání před bankovním trojanem QakBot