logo Český telekomunikační úřad

Hlavní úkoly a priority ČTÚ v roce 2020

Aukce kmitočtů v pásmech 700 MHz a 3,6 GHz pro vytvoření podmínek pro prohloubení soutěže na mobilním trhu je jednou z hlavních priorit činnosti ČTÚ v roce 2020. Úřad se letos bude také aktivně podílet na dokončení procesu uvolnění pásma 700 MHz od zemského digitálního televizního vysílání a souvisejícího přechodu na standard DVB-T2.

ČTÚ dále naváže na nové kolo analýz relevantních trhů, zahájené loni. Klíčovým přitom je dokončení procesu ustavení nového relevantního velkoobchodního trhu přístupu k mobilním službám a provedení jeho analýzy. Současně zahájí i nové analýzy zbylých relevantních trhů.

Dalším významným úkolem pro letošní rok bude zvýšení úrovně ochrany spotřebitelů a uživatelů služeb elektronických komunikací a poštovních služeb. V návaznosti na novelu zákona o elektronických komunikacích účinnou od 1. 4. 2020 ČTÚ zajistí úpravu opatření obecné povahy č. OOP/10, které upravuje vztah mezi podnikateli při přenášení čísel.

Dále se zaměří na kontrolu plnění podmínek pro smluvní ujednání při přenášení čísel. V neposlední řadě připraví nástroj pro uživatelské srovnání cen a kvality vybraných služeb elektronických komunikací.

Monitoring a analýzy trhů

Úřad bude pokračovat v 5. kole analýz relevantních trhů, kdy dokončí analýzy trhu č. 1 a 2 (velkoobchodní trhy terminace v pevných a mobilních sítích), zahájí řízení o stanovení podniků s významnou tržní silou a o uložení nápravných opatření.

Dále začne analyzovat relevantní trhy č. 3a, 3b a 4 (velkoobchodní trhy služeb s místním přístupem poskytovaným v pevném místě, služeb s centrálním přístupem poskytovaným v pevném místě pro výrobky pro širokou spotřebu a služeb s vysoce kvalitním přístupem poskytovaným v pevném místě) a provede analýzu nově vymezeného relevantního trhu č. 5 (velkoobchodní trh přístupu k mobilním službám).

V oblasti cenové regulace bude ČTÚ nad rámec opatření v návaznosti na závěry plynoucí z prováděných analýz relevantních trhů hodnotit úroveň cen velkoobchodních 4G nabídek a jejich soulad se závazky vzešlými z podmínek aukce 4G, a to samostatně za 2. pololetí 2019 a 1. pololetí 2020.

V návaznosti na ukončení aukce kmitočtů pro sítě 5. generace úřad ověří výši cen povinné velkoobchodní nabídky. V souladu s požadavky již zmíněné novely zákona o elektronických komunikacích bude ČTÚ pracovat na vytvoření vlastního nástroje pro srovnávání cen a minimální kvality veřejně dostupných služeb elektronických komunikací.

V rámci elektronického sběru dat proběhne generační obnova příslušného systému, a to na základě již uzavřené smlouvy. ČTÚ bude i dále sbírat data prostřednictvím zpřístupněných formulářů včetně geografických dat o pokrytí sítěmi nové generace, a to ve dvou vlnách: za celý rok 2019 a za 1. pololetí 2020.

S ohledem na úpravy vyplývající z transpozice Evropského kodexu pro elektronické komunikace do národní legislativy ČTÚ připraví revizi agendy oznamování podnikání v elektronických komunikacích, včetně úpravy interní metodiky a změn oznamovacího formuláře.

Podpora rozvoje sítí a služeb elektronických komunikací

Pro další rozvoj sítí a služeb elektronických komunikací je nutné vytvořit podmínky pro prohloubení soutěže na mobilním trhu a podpořit budování moderních přístupových sítí nové generace, včetně mobilních sítí 5. generace.

Tím nejdůležitějším úkolem pro ČTÚ proto bude včas realizovat výběrové řízení formou aukce na udělení práv ke kmitočtům v pásmech 700 MHz a 3400 až 3600 MHz. Ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) bude pokračovat příprava dokumentace ke splnění podmínek pro programovací období 2021 - 2027, jedná se o Národní plán pro gigabitovou společnost, a dále se spolupráce zaměří na přípravu a realizaci 4. výzvy dotačního programu NGA.

Další, neméně důležitou aktivitou bude implementace harmonizačního rozhodnutí ke kmitočtovému pásmu 26 GHz tak, aby mohl být zpřístupněn úsek 1 GHz spektra v tomto pásmu k následnému využití.

Z ostatních úkolů v této oblasti lze zmínit např. přípravu návrhu zadání pro možnosti realizace broadband atlasu v podmínkách ČR nebo promítnutí změn Pokynů BEREC k provádění pravidel síťové neutrality evropskými regulačními úřady do publikovaných dokumentů i do kontrolní činnosti ČTÚ.

Regulace a kontrola v oblasti poštovních služeb

ČTÚ se zaměří na přezkum úrovně kvality a způsobu poskytování základních služeb a jejich všeobecné dostupnosti podle § 37 odst. 4 zákona o poštovních službách. Kontrolní činnost bude orientovaná na hodnocení plnění podmínek kvality, dostupnosti a včasnosti dodání ze strany držitele poštovní licence.

Tomu bude třeba zajistit úhradu čistých nákladů za poskytování základních služeb, a to v oprávněné a ověřené výši. Nutným předpokladem k tomu bude dokončení notifikace postupu při úhradě čistých nákladů u orgánů Evropské komise pro roky 2020.

Vedle toho se ČTÚ rovněž zaměří na dohled nad dodržováním povinností z nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/644 o službách přeshraničního dodávání balíků. V této souvislosti ČTÚ poskytne podporu MPO při projednávání adaptační novely zákona o poštovních službách.

Správa kmitočtového spektra

Prioritou v oblasti televizního a rozhlasového vysílání bude zajistit plynulý průběh procesu migrace na standard DVB-T2 v souladu s nařízením vlády o technickém plánu přechodu, včetně řešení případných požadavků na úhrady z Radiokomunikačního účtu.

ČTÚ rovněž navrhne řešení pro budoucí pokračování regionálního digitálního televizního vysílání, přičemž vyjde z poznatků o disponibilitě vhodných kmitočtů, včetně potřebné změny příslušné části plánu využití rádiového spektra.

V letošním roce také bude dokončena mezinárodní koordinace kmitočtových bloků ve III. pásmu, určených pro rozvoj digitálního rozhlasového vysílání na platformě T-DAB v souladu se síťovým plánem 7-8 vrstev.

ČTÚ je také připraven spolupracovat s Ministerstvem kultury na návrhu opatření pro rozvoj digitálního rozhlasového vysílání v ČR.

Úřad podrobí analýze využití pásma 60 GHz po jeho zpřístupnění, k čemuž vytvořil podmínky změnou příslušných všeobecných oprávnění č. VO-R/10 a VO-R/12.

Po třech měsících provozu registračního portálu pro vysokorychlostní spoje typu bod-bod v pásmu 60 GHz má ČTÚ v úmyslu vyhodnotit množství případů rušení a podle závěrů i rozsah a účelnost sbíraných informací.

Rovněž prozkoumá možné zpřístupnění dalších částí spektra a připraví aktualizaci Strategie správy spektra.

Univerzální služba v elektronických komunikacích a poštovních službách

Úkolem ČTÚ v rámci služeb uložených jako univerzální služba bude dokončit přezkum poskytování dílčí služba veřejných telefonních automatů, provést veřejnou konzultaci záměru o uložení či neuložení služby, případně pak vyhlásit výběrové řízení a následně uložit povinnosti.

Dále bude dokončeno výběrové řízení na poskytovatele dílčí služby zvláštních cen, včetně následného uložení povinnosti.

Bude třeba také rozhodnout o výši čistých nákladů za poskytování univerzální služby představujících neúnosnou zátěž a ztráty z poskytování tzv. zvláštních cen za rok 2019, a následně je uhradit ze státního rozpočtu.

Kontrolní činnost

Kontrolní činnost se v roce 2020 zaměří zejména na kontrolu:

Legislativa

ČTÚ i v roce 2020 poskytne součinnost gesčním ministerstvům mimo jiné při projednávání transpoziční novely zákona o elektronických komunikacích, včetně související revize všech prováděcích právních předpisů a opatřeních obecné povahy v působnosti ČTÚ.

Dokončen by měl být i proces projednání a schvalování adaptační novely zákona o poštovních službách a spolupráci předpokládáme rovněž při případné novelizaci vyhlášky č. 117/2007 Sb., o číslovacích plánech.

ČTÚ dále připraví a vydá vyhlášku, kterou se stanoví rozsah, forma a způsob předávání informací nezbytných pro zajištění srovnávacího nástroje pro veřejnost.

Další články k tématům - 4G - analýza - BEREC - broadband - DVB-T2 - kmitočty - plán - regulace - rozhlas - soutěž - T-DAB - VTA - VTS - zákon

Článek Český telekomunikační úřad ze dne pondělí 27. ledna 2020

Další články od Český telekomunikační úřad

Podrobné parametry služby musí být součástí každé smlouvy

ČTÚ nemá zákonnou pravomoc odebrat operátorům oprávnění k podnikání

Lepší kvalita signálu mobilních operátorů na železničních koridorech

Konzultace dotační výzvy na opakovače 5G ve vlacích

Opatření ČTÚ pomohou omezit spoofing

DSA přináší mnoho výhod uživatelům digitálních služeb

Při změně operátora nezapomeňte požádat o vrácení nespotřebovaného kreditu

Vyjádření ČTÚ k problematice DSA - Aktu o digitáních službách

Úspěšné ukončení aukce kmitočtů 174 - 230 MHz pro rozhlasové DAB+ vysílání

Podvodné SMS napodobují přepravce zásilek i operátory

VPortal nově informuje o dostupnosti pevného internetového připojení

Ochrana podnikatelů v prostředí online platforem

Pozor na zpoplatnění telefonní linky 1188

Mobilní trh očima spotřebitelů

Přenositelnost telefonních čísel a internetu funguje, změna právní úpravy není nutná

Na přenos čísla mají nárok i podnikatelské subjekty

Rušení TV signálu mobilními rádiovými sítěmi 4G/5G

Spolupráce ČTÚ a Správy železnic

Vývoj cen a trhu služeb elektronických komunikací

Sankce za neuvedení ověřovacího OKU kódu ve smlouvě

Aktualizace všeobecného oprávnění pro hotspoty v CB pásmu 27 MHz

Aukce kmitočtů digitálního rozhlasu DAB+

ČTÚ v roli národního koordinátora digitálních služeb

NetTest pro iOS

NetTest statistiky pomáhají posoudit výkon služby přístupu k internetu

Nadměrné využívání regulovaného roamingu může být zpoplatněno

Změny v nároku na zvýhodněné ceny za volání a službu přístupu k internetu

Rizika prémiových služeb

Průvodce nařízením P2B pro poskytovatele online platforem a internetových vyhledávačů

Roaming v nečlenských zemích EU

ČTÚ vyhodnotil stížností na nekvalitní TV signál

Jak odstoupit od smlouvy uzavřené na dálku nebo mimo obchodní prostory firmy

Úspěšný rok činnosti Telekomunikační akademie

Uzavírání smluv na dálku a mimo obchodní prostory

Online platformy a vyhledavače pod dohledem ČTÚ

Výsledky kontroly poskytovatelů služby přístupu k internetu

Marek Ebert - nový předseda Rady ČTÚ

O2 bude poskytovat speciální koncová zařízení pro zdravotně postižené

Cenově zvýhodněné telco služby pro zdravotně postižené a osoby s nízkými příjmy

Mobilní aplikace NetTest

Posílení role ČTÚ v řešení sporů

Jak řešit nekvalitní příjem televize nebo rozhlasu

Automatická migrace na nový tarif operátorem

Jak na odvolání obecného souhlasu ke kontaktování za účelem marketingových nabídek

Jak správně reklamovat telekomunikační a poštovní služby

Manuál ČTÚ radí, jak na nevyžádané marketingové hovory

Automatické prodloužení účastnické smlouvy operátorem

Na co si dát pozor při používání zesilovačů mobilního signálu

Cenové zvýhodnění pro osoby se zvláštními sociálními potřebami

Komerční digitální rozhlasové vysílání