logo Sdružení obrany spotrebitelu CR

Mobilní telefon jako dárek pro dědečka

Chcete dát svému dědečkovi k narozeninám mobilní telefon ? A chcete aby z měl z dárku radost a aby ho opravdu používal ? Tak to ho asi bude muset umět obsluhovat ...

Zapomeňte na mobilní telefon posledního typu, který bude mít zabudované všechny nejnovější supertechnologie a ovládat všechny nejmodernější funkce, kterým by moje babička určitě říkala "vymoženosti". Základní rozvaha – co chcete koupit ?

Pojďte se nejprve podívat na to, co chcete koupit. Uvažte na co dědeček telefon potřebuje.

Váš dědeček určitě není člověk, který se bude telefonem vytahovat. Nebude na něm hrát hry, nebude s ním fotografovat, přijímat rozhlas ani přehrávat dnes populární mp3. Dědeček potřebuje TELEFONOVAT, telefonovat a zase telefonovat. A když se s telefonem skamarádí, možná bude občas posílat nějakou tu SMS zprávu.

Nic víc nepotřebuje

Věříte tomu ? Pokud ano, čtěte dále, pokud ne, raději zapomeňte na dárek pro dědečka. Koupíte mu totiž moderní telefon, se kterým nebude umět zacházet, nebude vidět na jeho displej a naprosto nebude mít chuť se s telefonem "skamarádit" jako jeho spokojený uživatel. Dostanete dědečka do situace, ve které už jsem potkal řadu starších příbuzných obdarovaných skvělým telefonem : Dědeček bude váš telefon nosit v kapse, ovšem ne proto, že by mu telefon tak skvěle sloužil, ale proto, aby vám jako dárci udělal radost, že telefon používá.

Jak má telefon pro dědečka vypadat ?

Teď se podívejme na jednotlivé parametry telefonu, kterým by přístroj pro dědečka (ale i babičku) měl vyhovět, aby s ním dědeček mohl zacházet a rozuměl si s ním.

  1. velikost přístroje – standardní telefon do ruky, žádná supertenká žiletka
  2. veliký displej a veliké znaky na něm, aby je dědeček snadno přečetl
  3. velká tlačítka a velké popisy tlačítek, tlačítka dost daleko od sebe
  4. dostatečná hlasitost přístroje při hovoru
  5. jednoduché ovládání telefonu
  6. dostatečná kapacita akumulátoru pro hovor i pohotovost na síti

Teď se podívejme podrobněji na jednotlivé parametry telefonu

Velikost telefonu
Dědeček určitě již nějaký telefon v ruce držel a potřebuje něco „pořádného do ruky“. Nemusí to být přístroj těžký jako cihla, ale měl by to být větší z mobilních telefonů, tak velký, aby se na něj vešel velký displej a velká klávesnice.

Veliký displej a na něm veliké znaky
Možná má dědeček oči jako rys, ale pravděpodobně již nosí brýle. Musíme tedy koupit telefon s velkým displejem a také ověřit, zda na tomto displeji není mnoho řádků malinkatého textu, ale poměrně málo velkých a snadno čitelných znaků.

Velká tlačítka a veliké popisy tlačítek, tlačítka dost daleko od sebe
Když bude dědeček vytáčet nějaké číslo na ulici, bude se muset vyznat na klávesnici a snadno přečíst číslice i další popisy tlačítek telefonu.

Dostatečná hlasitost přístroje při hovoru
Jistě znáte případ, kdy člověk telefonuje z mobilního telefonu a křičí na celý autobus nebo v horším případě na celý les. To je otázka určitého zvukového mikroklimatu, který vznikne při zahájení hovoru. V každém případě však musí mít telefon takovou úroveň hlasitosti, aby dědeček bez problému slyšel hovor protějšího účastníka.

Jednoduché ovládání telefonu
Telefon musí být ovladatelný bez složitých kombinací tlačítek a jiných ovládacích prvků. Tyto základní vlastnosti ovládání nejsnáze zjistíte z některého testu telefonu. Vzhledem k tomu, že jsme se domluvili, že nebudete dědečkovi kupovat žádný módní hit, ani poslední telefon, který právě opustil výrobní linku, test jistě najdete na několika webech, které se mobilními telefony zabývají.

Dostatečná kapacita akumulátoru pro hovor i pohotovost na síti
Zde se obrátíme k akumulátorům. Nejprve zvažme, jaký akumulátor má telefon mít. Od toho se bude odvíjet i jeho cena. Pokud byste telefon kupovali v obchodě s použitým zbožím, počítejte s tím, že akumulátor bude potřeba vyměnit téměř okamžitě.

Akumulátory mobilního telefonu jsou velmi důležitou součástí, protože telefon napájejí elektrickou energií a de facto ho přivádějí k životu. Jestliže např. akumulátory k fotografickému blesku nebo videokameře můžeme nabíjet podle doporučení výrobce, u napájecích článků mobilního telefonu se nám to pravděpodobně nepodaří. Vždyť telefon nosíme stále při sobě, zapínáme ho v autě na napájení z autobaterie, doma jej chceme nabít, kdykoliv máme pocit, že baterie slábne a my budeme potřebovat více energie pro delší hovor. Takže nepravidelnost nabíjení akumulátorů telefonu vychází z nepravidelnosti našeho života s telefonem. Odolnost vůči nepravidelnému nabíjení odpovídá de facto také ceně akumulátorů.

Akumulátory NiCd tedy nickelkadmiové se už téměř nepoužívají, protože trpí největší vnitřní pamětí. To znamená, že musejí být vybíjeny co nejvíce a pravidelně nabíjeny. Jestliže jsou tyto akumulátory vybity jen do poloviny, mají snahu si tuto polovinu pamatovat jako dolní mez i pro příští vybití. Tím postupně ztrácejí kapacitu. Proto většina nabíječek tyto akumulátory před nabíjením vybíjí až na dolní mez. Častější jsou akumulátory NiMH tedy nickemetalhydridové. Akumulátory lithium iontové a lithiumpolymerové jsou nejlepší, ale také nejdražší.

Zhodnocení a výběr konkrétního dárku

Z tohoto zvážení potřebných vlastností můžeme nyní usoudit na určitý typ telefonu. Nebude to jednoduché vybírání. Tyto naše předchozí úvahy jdou totiž do značné míry proti technickým a technologickým trendům vývoje mobilních telefonů. Telefony se snaží být co nejmenší, co nejkomplikovanější a shrnovat v sobě co nejvíce nových technologií. My jsme se naproti tomu snažili vybrat telefon jednoduchý, přehledný a dostatečně velký. Zkusme tedy zajít do některé prodejny s mobilními telefony a předložit prodavačům své představy a své požadavky. Slibuji vám, že také do nějaké prodejny vyrazím a do příští části tohoto článku doplním představy, které jsem tam získal. Snad dědeček ještě chvíli na vytoužený telefon počká.

Článek Sdružení obrany spotrebitelu CR ze dne pondělí 9. června 2008

Další články od Sdružení obrany spotrebitelu CR

Nakupujeme a prodáváme přes internet

Srovnání mobilních telefonů pro seniory

ČOI radí, jak na nákup nového mobilního telefonu

Jak se osvědčil mobil Apple iPad ?

První SMS podatelna je na Praze 6

Jak vybírat bezpečný a spolehlivý online obchod ?

Karta pomoci pomáhá záchranářům

Internetové Vánoce 2009

Nové informace k downloads-portal.sk

Nová pravidla EU pro přístup k internetu

Projekt OpenCard se prodražuje

SOS k downloads-portal.sk

Telekomunikační balíček před schválením v EU

Ceny zboží na internetu padají

Co přinese nový zákon o platebním styku ?

Virtuální procházka a ochrana soukromí

EU si posvítila na internetové obchody s elektronikou

Případy explodujících iPhonů

Jsou vyhledávače cen zboží na webu k užitku ?

Má ekologický mobil budoucnost ?

Pozor na formuláře na inzerci v katalogu

Facebook vládne světem

Odbavení na letišti přes mobil

Při brouzdání z mobilu buďte opatrní

Odborné semináře pro podnikatele

Nabíječky baterií pro mobilní telefon

Chcete umět dobře fotit ?

Antivir nestačí na bezpečnost PC

Je nutné posílit bezpečnost internetu

Kdy je uzavřena spotřebitelská smlouva přes internet

Hračky na rádiové ovládání mohou být rušivé

Pozor na Český telefonní seznam

Internetové aukce

Nový program pro bezpečnější internet

Nesouhlas s postojem Magistrátu

Vánoční nákupy z pohodlí domova

Reklama na ploché televizory je často zavádějící

EURANET na internetu

Projekt Corenet

Opencard s problémy

Jak reklamovat telekomunikační služby

Obezřetnost při nákupu přes internet se vyplatí

Průzkum dostupnosti zelených linek u telefonních operátorů

České radiokomunikace a jejich péče o zákazníky

Test internetových obchodů 2008

T-Mobile zaslal zákazníkům omylem několik tisíc korun

Rodina vyhrála spor s Telefónicou O2

Rádi komunikujete ? Založte si vlastní blog

Rušení poštovních poboček znamená omezení služeb

Spamy nás otravují stále víc